NYUGDÍJ FÓRUM – Nyugdíj 2013

Szolgálati nyugdíj

Figyelem! Az alábbi  cikk tájékoztató jellegű és a korábbi nyugdíj (2012. január 1. előtti) jogállapot megismeréséhez nyújt információt. A jelenlegi nyugdíj értelmezéséhez, kérjük, vegye figyelembe a nyugdíj 2012. január 1-től hatályos rendelkezéseit!

A teljes törvényjavaslat letöltése:
T/4663. számú törvényjavaslat a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról

Szolgálati nyugdíj szabályozása

Szolgálati nyugdíj szabályozásában elsősorban két törvény meghatározó, amelyek mellett számos kormányrendelet és miniszteri rendelet is található. Amennyiben e speciális jogszabályok a nyugdíjakra vonatkozóan eltérően nem rendelkeznek, úgy az általános nyugdíjszabályokat kell alkalmazni.

Szolgálati nyugdíj vonatkozásában két legfontosabb jogszabály:

  • A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló
  • 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.)
  • A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.)

Újdonság, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) módosítása szerint a fegyveres szervek nyugdíj-megállapítása az Információs Hivatal kivételével a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervekhez kerül, ezzel egységes lesz az igényelbírálás.. Az integráció az anyagi jogi szabályokat nem érinti, és az eljárási specialitások is megmaradnak, azzal, hogy az eddigi miniszteri rendelet helyett kormányrendelet fogja szabályozni a végrehajtást. Az Információs Hivatal a hírszerzési tevékenység sajátosságaira tekintettel nem vesz részt az integrációban.  (A 2010. évi CLXX törvény 22-24 §-ai által módosított Hszt.)

Nugydíj Információk a www.kozelben.hu oldalon

Részletes

Kormányhivatalok, nyugdíjbiztosítási hivatalok országos lefedettségű, részletes keresője, nyitvatartási információkkal és helyadatokkal, térképpel, megközelíthetőséggel:

Nyugdíj Budapest

Nyugdíj Debrecen

Nyugdíj országos